Economia creativă este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă evoluţie din lume. Cu o valoare globală estimată la 4,3 trilioane de dolari pe an. Industriile creative creează locuri de muncă și venituri, promovează inovația și contribuie la bunăstarea societății în ansamblu. Aceasta generează venituri anuale în valoare de 2,250 de miliarde de dolari și milioane de locuri de muncă în întreaga lume, angajând mai multe persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani decât orice alt sector.
În Moldova industria Creativă este reprezentată de peste 2200 de entități, are peste 9000 de angajați, întrunește cca 2500 de liber profesioniști și generează în jur de 174 milioane de lei venituri, anual.
În 2021 au fost lansate 3 specialități noi la universitățile din capitală care vor genera primii profesioniști cu diplomă universitară în domeniile: game design, animație și multimedia.
Din totalul antreprenorilor din Republica Moldova, 66,1% sunt bărbați și doar 33,9% sunt femei. Din aceștia, proprietari bărbați sunt 64,8%, coproprietari - 74,4%, manageri - 62,9%, proprietare femei sunt 35,2%, coproprietare - 25,6%, managere - 37,1%
Noi credem că a venit timpul să îmbunătățim statisticile și să încurajăm femeile să-și dezvolte pasiunile și să le crească în afaceri. Încurajăm toate startup-urile feminine! Inclusiv afaceri din zone rurale și cele ale femeilor din Ucraina, temporar stabilite în Moldova.
Care este vârsta optimă pentru a încuraja copiii să-și pună bazele propriei mici afaceri, cum ar fi vânzarea limonadei în parc, a lucrurilor handmade confecționate, servicii de babysitting, de închiriere ospătari, organizare de evenimente, atelier de creație?
Noi zicem cu cât mai devreme cu atât mai bine. La orice vârstă putem transmite valori și principii de bază despre cum să-și stabilească obiective financiare, să pună bani deoparte pentru scopuri importante, să achite de sine stătător anumite lucruri, să gestioneze eficient resursele pentru a dezvolta un plan de afaceri, să negocieze și să se autodescopere pentru a deveni mai organizați, calculați și încrezători în sine.
Cum ar putea tehnologiile să schimbe sistemul educațional? Să facă învățarea mai eficientă, mai incluzivă sau mai atractivă?
Web3, Blockchain, inteligența artificială, descentralizarea, criptomonedele, antreprenoriatul de ultimă oră și NFT-urile au început să genereze un interes tot mai mare la nivel mondial. Această curiozitate a fost amplificată de dorința oamenilor de a trece la o versiune mai descentralizată a internetului. Conceptul fundamental al Web 3.0 se bazează pe ideea că Internetul ar trebui să aparțină comunităților de creatori, companiilor și persoanelor fizice, mai degrabă decât unor grupuri de interese.
Sloganul Moldovei „Țară mică cu inimă mare” – care definește cultura sa orientată spre comunități și spiritul deschis, în combinație cu o industrie IT puternică și inovatoare, o plasează într-o poziție perfectă pentru a deveni potențial lider în comunitatea Web3 și inovația bazată pe creativitate.